A napelemek költségeinek főbb összetevői

A napelemek költségeinek főbb összetevői


Nézzük meg, drágák-e a napelemek más csúcstechnológiai rendszerekhez képest? 

Az első fotovoltaikus (PV) napelemeket 1839-ben, Edmond Becquerel francia fizikus készítette. Napelemei annyira megelőzték idejüket, hogy évekbe telt, mire a napenergia-rendszerek hatékonysága és költsége megfelelő lehetett a piac számára. Tehát a tetőre telepíthető napelemes rendszerek továbbra is olyan, viszonylag új technológiáknak számítanak – amelyeket ugyan az elmúlt évszázadokban fejlesztettek ki, de napjainkban vette kezdetét az egyre meredekebb ívű, dinamikus fejlesztés. 

A napenergia újonnan történő bevezetése a háztartásba hatóságilag – és az áramszolgáltató által is – engedélyezett és szabályozott módon történhet, emiatt is a lakossági naperőművek és a napelemek telepítésének átlagos költsége érthetően magas.

Persze, a saját energia előállítása remek háztulajdonos-koncepció, de az álmok valóra váltása alapos tervezést és nem kevés pénzt igényelhet. A napenergia kezdeti előzetes költségei összehasonlíthatók egy új autó vásárlásával.



Itt van egy napelemes kiserőmű költségtényezők szerinti bontása:

Napelemek = 40-50%

Egyéb villamos anyagköltségek = 20-25%

Tervezés és kivitelezés díja = 8-13 %

Rögzítő elemek = 10-15%

Inverter = 7-12%

Természetesen ezek a tényezők drámai módon változhatnak az épület elhelyezkedése, a tető típusa, a telepítő cég és a háztulajdonos egyéb igényeinek függvényében. A magas áraknak pedig helyi és nemzetközi okai is vannak. Ezek a tényezők ráadásul időnként ellentétes irányba is húzhatják a napelemes rendszerek átlagárát.

Egyrészt a nemzetközi kereskedelmi verseny korábban olcsóbbá tette a hardvereket, azaz a napelemeket és invertereket. Az olcsóbb naperőmű részegységek egyre több otthoni telepítésit tettek anyagilag lehetővé.

Másrészt a kivitelezési és tervezési költségekről elmondhatók, hogy általában lokalizálódnak. 

A helyi előírások, építési engedélyek, bérleti díjak és adókedvezmények helyi ár sávokat hoznak létre a napelemes rendszerek telepítéséhez. Igaz ez nemzetközi szinteken – a szomszédos Ausztriában lényegesen magasabbak a HMKE létesítésének költségei -, de igaz országon belül is, mert például a nyugati országrészben többnyire magasabbak a kivitelezők óradíjai vagy a bérek. 

De hosszútávon ezek a napenergia-beruházások viszonylag kiegyenlített költségeket eredményeznek és a napelemes rendszerek életképes finanszírozási lehetőséggé teszik a tiszta energiát.

De ha megfizethetőbbé szeretné tenni a napenergiáját, akkor csökkentenie kell az egyes tényezők költségeit. A szolárengedmények csak ennyire mehetnek.

Persze számos tényezőt soroltunk az építési költség kategóriába is, ideértve a rezsiköltséget, az értékesítést és a marketinget, az engedélyezést, a nyereséget, az eszközök bérlését vagy beszerzését és a járműpark üzemeltetését. Természetesen a különböző napelemekkel foglalkozó vállalatoknak különböző költségeket kell fedezniük.

Egyes társaságok megpróbálják összekapcsolni a nagykereskedelmet, a telepítést és a karbantartást. Ezek azok az esetek, amikor a saját forgalmazású napelemek, saját márkaképviseletű inverterek okán a társaság az átlagnál kedvezőbb ajánlatokkal jelenhet meg a piacon.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések

Close Menu